Oksehalesuppe var min under og etter 2. verdenskrig min mormor sin spesialitet. Hun kunne mette mange med sin suppe! Jeg skulle bare mette 6. Men etter å ha smakt suppen kan jeg bare forestille meg hvor deilig denne må ha smakt 70 år tilbake i tid når tilgangen og muligheten for næringsrik og ikke minst smakfull mat var en mangelvare.
til 6-8 sultne personer
2 kg oksehaler
1 stor løk
1 sellerirot
1 pastinakk
1 persillerot
2 gulerøtter
4 stilker stangselleri
4 laurbærblader
Salt og pepper
1/2-1 dl portvin
- valgfritt, gir suppen litt ekstra god smak
Del opp oksehalen i passe stykker , om du ikke har fått den delt i butikken. Blank løken i smør i en stor panne/gryte. Skrell og kutt opp alle de andre grønnsakene og ha de og laurbærbladene i pannen. Ha i ca 2 liter vann. La dette koke opp og deretter småkoke i 3-4 timer. Ta deretter ut bein- og kjøttbitene og la de avkjøle seg litt mens du bruker stavmikseren på alle de møre (i-hjel-kokte) grønnsakene. Rensk beina for kjøtt og fett og putt kjøttet tilbake i pannen igjen sammen med pureen som du har laget av alle grønnsakene. Jeg pleier nå å tilsette litt revet gulerøtter, evt litt revet kål eller andre grønnsaker for å få noe å "tygge på". Liker du suppen tynnere kan du spe den med litt vann. Varm opp og smak til med salt pepper og evt portvin. Bruker du portvin bør suppen få småkoke i 10 minutter etter du har hatt vinen i for å koke ut alkoholen og derved sitte igjen med kun den gode smaken. Server rykende varm og med flatbrød eller supersprøe lavkarbo-knekkebrød (som du finner oppskriften på her på bloggen).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar