tirsdag 17. november 2015

Grov gulrot og urtefoccacia

Det sies at veien til mannens hjerte går via magen. Jeg tenker at det kan så absolutt gjelder kvinnens hjerte også...




Svigermor har ikke bare født og skapt en fantastisk midterstemann i barneflokken sin. Hun har også gitt han en god porsjon glede ved å lage mat og det var kanskje en av de første tingene jeg tenkte da jeg møtte han: "Oaaaoow" han kan lage mat! I tillegg til veldig veldig mange andre gode kvaliteter var og er dette en av favorittene. Vi har i de 26 årene vi har vært sammen tilbrakt mange og laaaaange stunder sammen på kjøkkenet: kokkelert, prøvet og feilet og diktet nye oppskrifter. Jeg kan med hånden på hjerte si at ikke EN gang har det vært annet enn god stemning på kjøkkenet. Det er en form for rekreasjon for oss begge å få skape, spise og være sammen om en stor felles hobby.

Dette ble en lang innledning til at jeg skulle fortelle om noe av det første jeg fikk servert hos min (den gang kommende) svigermor. Til en enkel grønnsakssuppe hadde hun laget verdens saftigste og smakfulle rundstykker. Jeg har videreutviklet den oppskriften til å lage den som foccacia. Et supert alternativ til den lyse hveteoppskriften. Smaker fortreffelig, metter godt og er en god porsjon sunnere for oss en den lyse...ja, i alle fall sånn i hverdagen er jo det greit å tenke på. Jeg har også her 2 alternativ; med og uten sukker. Denne foccaciaen er også super å bruke som matpakkebrød. Del den i passe "skivebiter" og ha på salat, skinke og ost eller hva du måtte like...Jeg snakker av erfaring når jeg sier at det er noen som blir glad når de åpner matboksen sin å finner en slik godsak.


Her er oppskriften:
50 g smør
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
3 ss mørk sirup (i den sukkerfrie varianten bruker jeg 3 ss Fibersirup fra Funksjonellmat eller 2 ss Sukrin+)




Varm opp melk, smør og sirup til de to siste har smeltet. Ha det over i en bolle og hell over det kalde vannet. Ha i:

50 g gjør

Bruker du tørrgjør kan du ha det i sammen med mel og bruker du ferskgjær må du passe på at væsken ikke er for varm.

5 dl grovt sammalt rugmel
3 1/2 dl gulrøtter
1 ts salt
1 ss oregano (eller andre urter etter eget ønske)

7-8 dl hvetemel 

Jeg bruker min Kitchen Aid mikser på denne deigen. Deigen skal være litt løs når jeg setter den til heving. Dvs at jeg vanligvis bruker kun 7 dl hvetemel. Prøv deg litt frem. Fordi at deigen skal være litt løs (ikke like fast som en vanlig grovbrødsdeig) så synes jeg det er enklest å bruke maskin til eltingen. Før jeg setter deigen til heving heller jeg over

2 ss olivenolje

Så har jeg plastfolie over bollen og et kjøkkenhåndkle på toppen.

La heve i 45 minutter

Hell deigen over i en bakepapirkledd langpanne (jeg bruker den i stål fra Ikea som er 34 x 24 cm). Bruk fingrene å trykk deigen utover til den dekker langpannen. Ha over

Olivenolje
Flaksalt
Oregano/urter

Hev på nytt under plast og kjøkkenhåndkle i 45 minutter.

Stek på 200 grader i ca 20-30 minutter.

Du kan variere denne foccaciaen, akkurat som den med bare lyst mel, ved å ha i nøtter, oliven, soltørkede tomater, opphakket chorizo eller pepperoni...Prøv deg frem! Lykke til!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar